“Nem csak anyagi mivoltában lesz sérült a Föld a környezetszennyezés miatt, hanem olyan bolygóvá válik, honnan maga az ember van kirekesztve. Úgy vélem, hogy olyan baleset születésének vagyunk tanúi, amelyhez hasonlót ember eddig még nem látott; olyan katasztrófának, amely minden filozófia végpontja kell hogy legyen. A környezetvédelem kérdése mögött ott látjuk a filozófia jövőjének a kérdését is. De nem elég csupán a zöldek által képviselt vagy a vizek szennyeződésével foglalkozó környezetvédelmet tekinteni – ez sokkal súlyosabb probléma: a létezés problémája.”
Paul Virilio

2013. november 21., csütörtök

Elképzelések laza tanyasi összefüggésben

A "Permakultúra: Mi az?" című előadás rendje és módja szerint lezajlott a Trafó pincéjében, a Kontra klubban. Szépen összehúzgáltuk a széksorokat alkotó bútordarabokat, elkezdtük hallgatni az előadókat, és az eddigi Kontrabeli beszélgetések résztvevő-számának rekordját meg is döntöttük. Igen, így is gazdálkodnak manapság, hogy alkalmasint feljönnek Pestre, és egy tudományos ismeretterjesztő előadást simán lenyomnak bárhol. Baranyai Vitália és Székely Gergő meggondolják, hogy vegyenek-e láncfűrészt a favágáshoz és építkezéshez, és meg is veszik, azonban máshol visszafogják a pazarlást, és ezzel hozzájárulnak egy olyan jelen képéhez, amely fontol, észrevesz, hozzájárul és önmegtartóztat, amennyiben az önmegtartóztatás ellentéte felesleges és oktalan volna.
Amennyiben a Permakultúra egy adott gazdálkodási és ehhez kapcsolódó életmód programot jelent, úgy szélesebb jelentést hordoz, mint bármilyen más fogalom. A Permakultúra a gazdáknak készült, de mind gazdák vagyunk. Feltúrjuk a világot, azonban ez a túrás akkor működik, ha el is tudjuk gereblyézni, vagy legalábbis tudatában vagyunk annak, hogy a különböző életmódok különböző hatásra vezetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése