“Nem csak anyagi mivoltában lesz sérült a Föld a környezetszennyezés miatt, hanem olyan bolygóvá válik, honnan maga az ember van kirekesztve. Úgy vélem, hogy olyan baleset születésének vagyunk tanúi, amelyhez hasonlót ember eddig még nem látott; olyan katasztrófának, amely minden filozófia végpontja kell hogy legyen. A környezetvédelem kérdése mögött ott látjuk a filozófia jövőjének a kérdését is. De nem elég csupán a zöldek által képviselt vagy a vizek szennyeződésével foglalkozó környezetvédelmet tekinteni – ez sokkal súlyosabb probléma: a létezés problémája.”
Paul Virilio

2013. november 29., péntek

blogajánló

Wétiko

fordítások, idézetek, gondolatok, innen-onnan


Van-e olyan ostoba, aki látja, hogy egész népek, mint lavinák zúdulnak le a hegyről,
melyre évmilliók alatt kapaszkodtak fel, azt higgye, ha ő kiáltozni kezd, a lavina meg fog állni?
De akad-e oly érző lélek, aki látva, hogy emberek milliói zuhannak az állati lét alá, ezt szó nélkül megállja?
– Hamvas Béla



A wétiko szó a mai Kanada területén élő őslakosok cree nyelvéből származik, az ő írásuk szerint: Wīhtikōw.

Jelentése: az emberek elfogyasztása a profit érdekében. Vagy másképpen szólva, a másik ember felhasználása saját céljainkra.

Így nevezték az észak-amerikai őslakosok a számukra teljességgel őrültnek tűnő fehér embert, aki a profit érdekében fal fel más embereket.

A keltákat lemészárló Caesar, az inkákat kifosztó Pizzaro, a taínókból rabszolgákat faragó Kolumbusz mind a wétiko szülöttei. Ez a gondolkodásmód kulturálisan fertőző és végtelenül halálos. Ez a gondolkodásmód az, ami a Földet és az életközösséget pusztítja.

A wetiko.hu egy hosszabb-rövidebb esszé- és könyvfordításokat, idézeteket és ajánlókat tartalmazó gyűjtemény. Főbb témája a civilizáció-, társadalom- és kultúrakritika. Célja "mindössze" annyi, hogy gondolkodásra és elmélkedésre serkentsen és megpróbáljon hozzájárulni a wétiko gondolkodásmód megváltoztatásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése