“Nem csak anyagi mivoltában lesz sérült a Föld a környezetszennyezés miatt, hanem olyan bolygóvá válik, honnan maga az ember van kirekesztve. Úgy vélem, hogy olyan baleset születésének vagyunk tanúi, amelyhez hasonlót ember eddig még nem látott; olyan katasztrófának, amely minden filozófia végpontja kell hogy legyen. A környezetvédelem kérdése mögött ott látjuk a filozófia jövőjének a kérdését is. De nem elég csupán a zöldek által képviselt vagy a vizek szennyeződésével foglalkozó környezetvédelmet tekinteni – ez sokkal súlyosabb probléma: a létezés problémája.”
Paul Virilio

2015. április 21., kedd

Eperjesi Ágnes – Hatalmi szóval, José Mujica beszédének felolvasása a Parlamentben

Ikotity István felolvassa a beszédet a Parlamentben (Forrás: Youtube)

A budapesti OFF-Biennále programjaként került sor Eperjesi Ágnes „Hatalmi szóval” c. projektjének első fázisára a magyar Parlamentben, ahol ellenzéki képviselők olvasták fel az ülésteremben külföldi politikusok jelenünkkel kiemelten releváns beszédeit. Ennek a programnak a keretében Ikotity István, LMP politikus José Mujica volt uruguayi elnök a 2012-es riói környezetvédelmi világkonferencián elmondott beszédét olvasta fel. A népszerű politikus, Mujica, elnöksége idején öreg Bogárhátú Volkswagennel járt dolgozni, és jövedelmének 90 százalékát civil szervezeteknek adományozta. Az élelmiszert maga termeli meg magának, és beszédében is megkérdőjelezte a globalizáció gazdaságának értelmét. „Lehet-e  a könyörtelen versenyen alapuló gazdaságban szolidaritásról beszélni?” – olvasta Ikotity a magyarra fordított beszédet a parlamentben.

Egy cikk Eperjesi Ágnes projektjéről az ArtPortalon: http://artportal.hu/magazin/kortars/es-akkor-egy-muvesz-meghekkelte-a-parlamentet
Hosé Mujica beszéde a Parlamentben videofelvételen: https://youtu.be/CzlZylOk2u0
Hosé Mujica Wikipédia szócikk: http://hu.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Mujica

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése