“Nem csak anyagi mivoltában lesz sérült a Föld a környezetszennyezés miatt, hanem olyan bolygóvá válik, honnan maga az ember van kirekesztve. Úgy vélem, hogy olyan baleset születésének vagyunk tanúi, amelyhez hasonlót ember eddig még nem látott; olyan katasztrófának, amely minden filozófia végpontja kell hogy legyen. A környezetvédelem kérdése mögött ott látjuk a filozófia jövőjének a kérdését is. De nem elég csupán a zöldek által képviselt vagy a vizek szennyeződésével foglalkozó környezetvédelmet tekinteni – ez sokkal súlyosabb probléma: a létezés problémája.”
Paul Virilio

2015. január 6., kedd

Daan Roosegaarde – Smog projekt

Egy holland dizájner, Daan Roosegaarde Pekingbe utazva hatalmas szmog felhővel találkozott, és ez a tapasztalat inspirálta őt, hogy létrehozza a Vákuum vagy Szmog néven elnevezett projektjét. Egy elektromágneses „porszívót” tervezett, mely a szmog apró alkotóelemeit magához szippantja, és így az eszköz körül egy bizonyos sugarú körben a levegő megtisztul. A terveket a kínai hatóságoknak is bemutatták, és a tervezett porszívót üzembe fogják helyezni egy pekingi közparkban. „A porszívó körül újra lélegezhetünk majd” – mondják a terv megvalósítói.

A pekingi szmog (Forrás: dezeen.com)


A Vákuum egy egyszerű réztekercses elektromágnes, amely elektrosztatikusan vonzza a lég szennytartalmát. Pekingben előfordulnak szmog riadók, a szmog, melyet Roosegaarde látott, és inspirálta őt, gyakori jelenség, tehát az ötlet kapóra jön a nagyvárosban. A mágnesnek direkt erre a célra létesített parkot hoznak létre, ahol a berendezést a föld alá építik be.

A porszívó makettje (Forrás: Vimeo)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése