“Nem csak anyagi mivoltában lesz sérült a Föld a környezetszennyezés miatt, hanem olyan bolygóvá válik, honnan maga az ember van kirekesztve. Úgy vélem, hogy olyan baleset születésének vagyunk tanúi, amelyhez hasonlót ember eddig még nem látott; olyan katasztrófának, amely minden filozófia végpontja kell hogy legyen. A környezetvédelem kérdése mögött ott látjuk a filozófia jövőjének a kérdését is. De nem elég csupán a zöldek által képviselt vagy a vizek szennyeződésével foglalkozó környezetvédelmet tekinteni – ez sokkal súlyosabb probléma: a létezés problémája.”
Paul Virilio

2013. október 25., péntek

A transzdiszciplinaritás fogalmához


A fogalmat először Jean Piaget, Erich Jantsch és André Lichnerowicz használta 1970-ben egy nemzetközi workshopon ("Interdisciplinarity –Teaching and Research Problems in Universities" mely az (OECD) Organization for Economic Co-operation and Development  szervezésében jött létre). (1)
"A transzdiszciplinaritás lényege a tudomány területek közötti új kapcsolatok megtalálása. Korunk problémái, mint a szegénység, a pazarló fogyasztás, a környezeti és városi pusztulás, a népességnövekedés, a nemi egyenlőtlenség, az egészségügy és az emberi jogok megsértése csak a transzdiszciplináris megközelítés által válnak érthetővé" - olvasható az UNESCO honlapján. (2) 
A tudományok a transzdiszciplináris szemléletben nemcsak átlépik a maguk határait, hanem az Egész megragadására irányuló együttműködésük egy teljesen új szintézist hoz létre. (3)

Basarab Nicolescu: "Transdisciplinarity as Methodological Framework for Going Beyond the Science-Religion Debate":





(1) Basarab Nicolescu: TRANSDISCIPLINARITY –PAST, PRESENT AND FUTURE
 http://basarab-nicolescu.fr/Docs_articles/Worldviews2006.htm
(2http://www.unesco.hu/termeszettudomany/fenntarthato-fejlodesre/oktatas-fenntarthato
(3) vö.: A TUDÁSTERÜLETEK EGYÜTTMŰKÖDÉSE: MULTI- VS. INTER, ILLETVE TRANSZDISZCIPLINARITÁS in: VILÁGOSSÁG2003/9–10. World Science Forum Budapest 2003 – Knowledge and Society, Soós Sándor: A tudományos tudás (és elemzésének) dimenziói http://epa.oszk.hu/01200/01273/00008/pdf/20040112205616.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése